Op bezoek bij Sjaak de Jong

Sjaak de Jong is een begrip onder de kleurkanariekwekers. Hij houdt al bijna zijn hele leven kanaries en heeft in de loop van de tijd veel kennis opgedaan met het kweken van  alle mutaties die er de afgelopen vijftig jaar tot stand zijn gekomen. Zijn zoon Maurice deelt zijn passie voor deze vogels en samen zijn ze inmiddels al vele tientallen malen Nederlands en wereldkampioen geworden.

De passie voor kanaries is al jong ontstaan bij Sjaak. As zesjarig jongetje hielp hij zijn opa al mee en rond zijn tiende hield hij zelf vogels en was hij lid van de lokale vogelvereniging in zijn woonplaats Schiedam. Toen hij begon met het houden van vogels begonnen de kleurkanaries net op te komen. Door de jaren heen ontwikkelde de kleurkanarie zich en ontstonden er nieuwe mutaties. Sjaak heeft elke mutatie gekweekt en mutaties overgebracht op verschillende kleurslagen. Zo is hij vroeger  gestart met het overbrengen van de ivoorfactor uit lipochromm vogels naar gepigmenteerde vogels. Uniek is dat al zijn mutaties en modificaties van goede kwaliteit zijn, alle stammen die Sjaak heeft zijn door de loop der jaren door hemzelf ontwikkeld. Momenteel zijn Maurice en Sjaak bezig de laatste mutant, de in Italië ontstane kleurslag Perla via hun eigen vogels te perfectioneren. Zo denkt Sjaak dat deze mutatie een nog fraaiere verschijningsvorm zal zijn in een zogenaamde volkleur, dus een intensive Perla in bijvoorbeeld zwart geel of zwart rood intensief.  Om dit te bereiken moeten er eerst de juiste partners worden gezocht, om zogenaamde Perla verervende vogels te creëren en vervolgens het jaar daarna terug te paren aan de ouders om het gewenste doel te realiseren. Hieruit blijkt dat juist de kennis en de ervaring van vooruit denken hier van groot belang is.

Wat is volgens u essentieel om goede vogels te kweken?

Naast tijd, huisvesting en een goede verzorging is het heel belangrijk om kennis te vergaren over kleuren als je kleurkanaries wilt houden. Begin met niet teveel kleurslagen tegelijk, bijvoorbeeld twee, en houd geen gele en rode vogels bij elkaar. Doe eerst ervaring op voordat je groeit. Word lid van een de Nederlandse Bond en een goede vogelclub in de buurt, zodat je veel mensen ontmoet. Bezoek verenigingsavonden, zodat je andere kwekers spreekt en vragen kan stellen. Zo doe je ervaring op en dat is essentieel as je kwalitatief goede vogels wilt kweken.

Wat vindt u van het gebruik van raapzaad in kanarievoer?

Geen raapzaad in een zaadmengeling. Het is op zich een goed zaad meteen prima aminozurenpatroon, maar sommige dieren reageren er niet goed op. Dat geldt niet alleen voor kleurkanaries, maar voor alle kanarierassen. Nederland is het enige land in Europa dat zoveel raapzaad in kanariemengelingen wenst, soms wel 30% of meer. Er zijn betere alternatieven, zoals negerzaad en perillazaad. Buiten het feit dat deze zaden minder kans geven op verkleuring van vleugel- en staartpennen van nestjongen bij bijvoorbeeld mozaiekkanaries of de steeds populairder wordende witvleugels, reageren dieren vaak gunstiger op deze zaden. Daarnaast geeft een kanarievoer met meer dan 30% oliehoudende zaden een grotere kans op vervetting. Mede daarom gaat mijn voorkeur uit naar een mengeling zonder raapzaad en met een lagere hoeveelheid vette zaden. De zadenmengeling voor kanaries van Pro Line is hier helemaal in uitgebalanceerd.

Kunt u wat vertellen over eiwitten in eivoer?

Eivoer moet licht verteerbaar en eiwitrijk zijn. Daarbij is de samenstelling van eiwitten van groot belang: er dienen zowel plantaardige als dierlijke eiwitten in te zitten, beide van uitstekende kwaliteit. Alleen dan wordt tegemoetgekomen in de vraag naar essentiële aminozuren. Die zijn onmisbaar bij de ontwikkeling en het onderhoud van vogellichaam en dus onmisbaar voor een succesvolle kweek en een uitstekende kwaliteit jongen. Pro Line voorziet hierin perfect door gebruik te maken van zowel dierlijke als plantaardige eiwitten. Daarnaast zijn er extra essentiële aminozuren toegevoegd om de eiwitkwaliteit optimaal te houden. 

Naast topproducten speciaal voor kanaries die samengesteld zijn met Sjaak de Jong biedt Pro Line nog een breed assortiment aan supplementen en producten voor andere vogelsoorten.

Meer info

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *