Eiwitkwaliteit in Joels eivoer

Eiwitkwaliteit is zeer belangrijk in al het eivoer en zachtvoer van Joels. Waarom? Omdat het essentieel is voor een uitstekende kwaliteit vogels!

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zijn onmisbaar voor een goed functionerend lichaam. Eiwitten spelen onder andere een rol in de spieropbouw, bevedering, afweer, zuurstoftransport, de vochtbalans en nog veel meer. Geen wonder dat wij graag een eiwitrijke voeding aan onze vogels verstrekken! Maar de kwaliteit van het eiwit is misschien nog wel belangrijker dan de hoeveelheid die wij onze vogels geven.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn 29 verschillende aminozuren die samen voor ontelbare combinaties aan eiwitten kunnen zorgen. Het ene aminozuur is door het lichaam om te zetten in een andere. 10 van deze aminozuren zijn echter essentieel: de vogel kan deze niet zelf aanmaken en is hiervoor volledig afhankelijk van zijn voeding. Ontbreekt zo’n essentieel aminozuur voor de opbouw van een eiwit, dan kan het eiwit niet gemaakt worden. Hierdoor kunnen lichaamsprocessen, zoals een uitstekende groei, belemmerd worden.

De twee aminozuren waar als eerst een tekort aan ontstaat zijn lysine en methionine. Bij een tekort aan deze stoffen stopt het proces waarvoor het nodig was. Hierdoor kan bijvoorbeeld de groei van een jonge vogel beperkt worden. Om deze reden zit in alle ei- en zachtvoeren van Joels onder andere extra lysine en methionine.

Iedere grondstof heeft een ander eiwitgehalte en een andere samenstelling van aminozuren. Dit aminozurenpatroon kan dus beter of minder goed passen bij de eiwitbehoefte van onze vogels. Hoe gunstiger dit patroon, hoe beter bruikbaar het eiwit is voor onze vogels, hoe beter de kwaliteit van het eiwit. Krijgt een vogel teveel eiwitten via zijn voeding die een ongunstig aminozurenpatroon hebben en dus van lagere kwaliteit zijn, dan wordt het vogellichaam niet alleen onthouden van bepaalde aminozuren, maar ook onnodig belast. De niet-bruikbare eiwitten worden namelijk deels opgeslagen maar ook deels afgebroken en weer uitgescheiden, waarbij de nieren een grote rol spelen. Daardoor is niet alleen het percentage eiwit in de voeding van uw vogels belangrijk, maar vooral ook de kwaliteit ervan.

Pro Line

Een kwalitatief goed eiwit moet dus niet alleen licht verteerbaar en eiwitrijk zijn, maar ook goede kwaliteit eiwitten bevatten. Pro Line maakt daarom gebruik van een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten, die samen zo goed mogelijk tegemoetkomen in de vraag naar essentiële aminozuren. Die zijn onmisbaar bij de ontwikkeling en het onderhoud van vogellichaam en dus onmisbaar voor een succesvolle kweek en een uitstekende kwaliteit jongen.

Sommige vogels hebben wat extra’s nodig, bijvoorbeeld omdat zij herstellende zijn, een groeipiek doormaken of een bevedering hebben die extra onderhoud vereist. Dan kan het zinvol zijn om uw vogels te ondersteunen met een supplement. Pro Line Amino-B is bijvoorbeeld is speciaal ontwikkeld voor vogels die baat hebben bij extra aminozuren. Zo is het mogelijk om de beste voeding te bieden aan specifieke vogels in specifieke levensstadia of situaties.

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *